Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2025
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Μια σκοτεινή, σπαρακτική και πολιτικά αιχμηρή σεζόν που αποδομεί κάθε έννοια λύτρωσης. Αν η πρώτη σεζόν του Squid Game ήταν ένα σοκ και η δεύτερη ένα υπαρξιακό πένθος, η τρίτη είναι μια πλήρης διάλυση κάθε ψευδαίσθησης.
Ο Gi-hun, πιο σιωπηλός από ποτέ, πιο τραυματισμένος και πιο συνειδητοποιημένος, γίνεται πλέον σύμβολο αντίστασης, όχι όμως σαν ήρωας, αλλά σαν άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα, και αρνείται να δεχτεί τον κόσμο όπως είναι.

Η τρίτη σεζόν αποκαλύπτει τον μηχανισμό του παιχνιδιού, όχι με θεαματικές αποκαλύψεις, αλλά με σταδιακή εσωτερική κατάρρευση των προσώπων. Το μωρό καρπός του παιδιού που πέθανε στην 1η σεζόν λειτουργεί ως σύμβολο αθωότητας, και ταυτόχρονα ως μοχλός ελπίδας. Είναι κάτι που δεν ανήκει ακόμα στον μηχανισμό του κέρδους. Η απόφαση του Gi-hun να το προστατεύσει, θυσιάζοντας οτιδήποτε του έχει απομείνει, είναι μια από τις συγκλονιστικότερες σκηνές της σειράς.
Οι θεατές-VIPs πλέον δεν είναι καρικατούρες. Είναι άνθρωποι του κόσμου μας: επενδυτές, τραπεζίτες, influencers, γελοίοι αλλά τρομακτικοί. Το Squid Game πλέον δεν γίνεται για να διασκεδάσουν οι πλούσιοι αλλά για να παραχθεί περιεχόμενο, για να δημιουργηθεί “δυναμική εμπλοκή” και να πουληθεί εμπειρία. Η σκηνοθεσία παραμένει λιτή, γεμάτη ένταση. Οι ερμηνείες, πιο εσωτερικές από ποτέ. Η μουσική σχεδόν απούσα σαν να μην υπάρχει χώρος πια για συναισθηματικές υποδείξεις. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μουσική για να προκαλέσει πόνο.

Το μωρό: σύμβολο της αθωότητας ή κάτι βαθύτερο;
Ανάμεσα στις πιο σοκαριστικές εικόνες της σεζόν, η παρουσία ενός μωρού – σχεδόν φετιχιστικά τοποθετημένου σε αντίστιξη με τη βία – συγκλονίζει. Δεν πρόκειται μόνο για αθωότητα. Το μωρό συμβολίζει την ευθύνη για το μέλλον, αλλά και την αδυναμία του συστήματος να προστατεύσει οτιδήποτε αγνό. Είναι αμίλητο, παθητικό, σχεδόν απάνθρωπα ήρεμο μέσα στο χάος. Είναι ό,τι θα μπορούσαμε να είμαστε, αν γεννιόμασταν σε έναν δίκαιο κόσμο. Κι όμως, μέσα στο παιχνίδι, το μωρό χρησιμοποιείται – άθελά του – ως εργαλείο πρόκλησης συναισθήματος. Εδώ βρίσκεται και η πιο βαθιά κριτική της σεζόν: το σύστημα εμπορευματοποιεί ακόμα και την αθωότητα.

Οι θεατές ως «VIPs»
Στοχασμός γίνεται και για το ρόλο του κοινού. Είμαστε εμείς οι VIPs που παρακολουθούμε, ζητάμε αίμα και ψυχαγωγία. Μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς απολαμβάνουμε στη σειρά – την κοινωνική σάτιρα ή το σαδιστικό παιχνίδι; Οπτικά, η σειρά παραμένει πιστή στο αντιφατικό της ύφος: παιδικά χρώματα, απειλητικοί χώροι, γεωμετρικά μοτίβα που θυμίζουν φυλακή. Η σκηνοθεσία είναι πιο εσωτερική από ποτέ· λιγότερες κραυγές, περισσότερες παύσεις. Η σιωπή αποκτά φωνή. Η μουσική – σχεδόν θρηνητική – συνοδεύει τις πιο τραγικές αποκαλύψεις, και δεν προσπαθεί να “ψυχαγωγήσει”.
Η τρίτη σεζόν του Squid Game είναι λιγότερο “παιχνίδι” και περισσότερο καθρέφτης. Όχι πια σόου για τις μάζες, αλλά ένας ψυχρός μονόλογος για το πού έχουμε φτάσει ως κοινωνία. Η αλήθεια είναι σκληρή: οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, αλλά το παιχνίδι συνεχίζεται. Και το πιο ανατριχιαστικό; Ίσως πλέον, δεν θέλουμε να τελειώσει.

Τελευταία σκηνή: Cate Blanchett και η διεθνοποίηση του τρόμου
Η εμφάνιση-έκπληξη της Cate Blanchett στο φινάλε δεν είναι απλώς cameo – είναι ένα δηλητηριώδες teaser για τον κόσμο που έρχεται. Η τελευταία σκηνή μάς μεταφέρει σε μια άγνωστη μεγαλούπολη (σαφώς εκτός Κορέας) όπου βλέπουμε έναν άντρα να παίζει το γνώριμο ddakji — και απέναντί του, η Cate Blanchett ως recruiter. Το χαμόγελό της, το κοστούμι της, το βλέμμα της: όλα μαρτυρούν γοητεία, εξουσία και απόλυτο έλεγχο.
Η παρουσία της έχει βαθύ συμβολισμό και το παιχνίδι πλέον είναι παγκόσμιο. Οι απελπισμένοι άνθρωποι υπάρχουν παντού. Η recruiter πλέον δεν είναι άντρας, ούτε Κορεάτισσα. Είναι μια δυτική γυναίκα με αναγνωρίσιμη ισχύ. Μια ψυχρή, άψογη παρουσία που σε καλεί να συμμετέχεις σε κάτι «μεγάλο» που καθίσταται σύμβολο εξαγωγής της βίας: Η Blanchett εκπροσωπεί το νέο μοντέλο του παιχνιδιού — πιο εξελιγμένο, πιο φιλτραρισμένο, πιο εμπορικό. Η φρίκη σερβίρεται πλέον σε “high definition”.

Ο σκηνοθέτης Hwang Dong-hyuk επέλεξε συνειδητά μια τόσο εμβληματική ηθοποιό γιατί ήθελε «μια φιγούρα που μπορεί να κάνει τον θεατή να σκεφτεί: Αν αυτή στρατολογεί, ποιος είναι ο στόχος; Ποιοι είναι οι νέοι παίχτες;». Το μήνυμα είναι σαφές: το παιχνίδι δεν τελείωσε. Απλώς μετακόμισε πιο κοντά σου.
Η τρίτη σεζόν του Squid Game δεν προσφέρει κάθαρση και αυτό είναι που την καθιστά αληθινά επώδυνη. Μέσα από ένα βαθιά ανθρώπινο δράμα, ένα μωρό που ίσως δεν θυμάται τίποτα και μια recruiter με χαμόγελο παγωμένο σαν ατσάλι, η σειρά μας λέει: Ο κόσμος είναι το Squid Game. Και όλοι μας, παίκτες ή θεατές, συμμετέχουμε.Sent 13h agoEnter
Σχετικά

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση


Τα 6 καλύτερα «μυστικά» ελληνικά νησιά για τους Γάλλους – Ποιο είναι στην κορυφή 31 δευτερόλεπτα
Σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα nosvoyagesheureux.fr.

48 Ώρες στο Άνασσα: Εκεί όπου η πολυτέλεια συναντά την ψυχή της Μεσογείου
Εκεί όπου η φύση, η υψηλή αισθητική και η αυθεντική κυπριακή φιλοξενία συναντιούνται για να προσφέρουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία

Η πόλη της Ευρώπης που πήρε την πρωτιά, αλλά δεν θα φανταζόσουν ότι είναι τόσο φιλική προς τα παιδιά
Δες όλη την δεκάδα και κλείσε διακοπές για όλη την οικογένεια

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι εναλλακτικοί προορισμοί στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι
Για όσους αναζητούν λιγότερο πολυσύχναστες επιλογές